Nu skal solen bare skinne på AquaDjurs

Artikel fra Morgenavisen Jyllands-Posten 19.01.2018. Tekst og Foto Lone Bolther Rubin.

En ny husstandsvindmølle og et solcelleanlæg er sat op på Fornæs Renseanlæg, og i disse dage er elektrikerne i gang med, at gøre anlægget klar til brug. Det er godt for både økonomien og miljøet

En smilende direktør i vand- og spildevandselskabet AquaDjurs ser frem til både sol og blæst i 2018:
- Det bliver godt for både økonomien og miljøet, siger Palle Mikkelsen.

En helt ny husstandsvindmølle og et solcelleanlæg markerer en milepæl i den grønne omstilling, som AquaDjurs er i gang med. Anlæggene er lige sat op, og nu skal de bare tilsluttes.

Sol- og vindproduktionen er tilpasset, så AquaDjurs altid selv kan aftage og bruge al strømmen. I 2018 vil næsten 25 pct. af energiforbruget til rensning af spildevand blive dækket af hjemmeproduceret sol- og vindenergi.

Udledningen af CO2 reduceres tilsvarende, hvilket har en positiv effekt på klimaforandringerne. Selve investeringen er tjent hjem på under 10 år med en årlig forrentning på næsten 10 pct.

Det er blot et af mange skridt i en proces, som skal gøre AquaDjurs grønnere. I flere år har AquaDjurs reduceret energiforbruget ved at investere i ny teknologi og omlægge rensningen af spildevand.
”Og vi slutter ikke her. I takt med at teknologien udvikler sig, vil vi lave flere tiltag, der for eksempel kan udvinde fosfor eller udnytte varmen i spildevandet. Vi vil gerne være grønnere, men det skal også hænge sammen økonomisk,” understreger Palle Mikkelsen.

 


Nu skal de sidste kabler bare tilsluttes, solen skinne og vinden blæse. Så kan vedvarende energi dække næsten 25 pct. af energiforbruget på Fornæs Renseanlæg. Foto: Lone Bolther Rubin

FAKTA:
• AquaDjurs er et non-profit aktieselskab ejet af Norddjurs Kommune.
• AquaDjurs ejer kloaknettet og renser spildevand fra Norddjurs Kommune og en del fra Syddjurs Kommune.
• AquaDjurs er med i Vandsam, der sørger for rent drikkevand i den vestlige del af Norddjurs Kommune.
• Ny husstandsmølle og solceller skal levere ca. 340 mWh om året. Det svarer til knap en fjerdedel af energiforbruget til rensning af spildevandet på Fornæs Renseanlæg.